Stephex Horse Trucks

SOS: lovend initiatief zoekt steun
Galop.be
18/04/2018 08:26
4 min
paardenfotograaf.be

SOS: lovend initiatief zoekt steun

BIMD (vereniging ter Bevordering van de Interactie tussen Mens en Dier), de vzw van Tinne Joosten vangt verwaarloosde paarden op. Maar de vzw is nu zelf in nood. Paarden zitten bij Tinne Joosten onder haar vel. Ze staat ermee op en gaat ermee slapen. Al lukt dat slapen de laatste tijd steeds moeilijker. Haar vzw BIMD verkeert in nauwe schoentjes. 18 paarden en een dertigtal andere dieren (schapen, honden, katten, vissen en neerhofdieren) staan op straat. “We hebben ze tijdelijk kunnen onderbrengen bij sympathisanten, maar zijn dringend op zoek naar hulp en een nieuwe verblijfplaats.”

Tinne richtte BIMD in 2014 op samen met enkele vrienden. “Rondom mij waren er nogal wat mensen die in een periode in hun leven in financiële moeilijkheden geraakten. Ze kwamen €50 te kort om het eten van hun dieren te betalen of €100 voor het stro van hun paarden. Eerst hielp ik hen uit eigen zak. Later ontstond BIMD. Het opzet van BIMD is mensen tijdelijk ondersteunen zodat ze hun dieren kunnen houden. Zo was er iemand die zijn job verloor. Hij kon zijn huishuur niet meer betalen en had een hond. De man vond geen appartement waar zijn huisdier mee naartoe kon. BIMD stelde enkele advocaten aan die ervoor zorgden dat de persoon in kwestie een appartement kon huren op een benedenverdieping.”

Ook zieke of oudere mensen doen vaak beroep op BIMD. “De kinderen van een bejaarde dame die slecht te been is, wilden dat hun moeder naar een bejaardentehuis zou gaan. Haar hondje zou hierdoor naar een asiel moeten. De dame wilde geen van beiden, maar de verzorging van haar hondje was fysiek moeilijk. Wij hebben iemand die ervoor zorgt dat het hondje zijn eten heeft en dat het gewandeld wordt. Dat gaat zo al verschillende jaren goed. Laat mensen genieten van hun dieren en zoek naar oplossingen! Dat is de sterkte van BIMD. Wij kijken naar het achterliggende verhaal.”


Naast het organiseren van tijdelijke, financiële ondersteuning, vangt BIMD hoofdzakelijk verwaarloosde paarden en pony’s op. “Het zijn echt dieren in nood. Oudere of manke paarden die worden afgedankt zijn voor ons geen waardeloze paarden en pony’s. Ze hebben evenveel recht op een goed leven! Oorspronkelijk stelden we onze limiet op 10 paarden. 8 pony’s en 1 paard behoren toe aan één eigenaar. Zij werden al verschillende keren aangeslagen. Op de openbare verkopen kan de eigenaar die paarden telkens voor een tiende van de prijs van zijn kosten terugkopen. Omdat wij dat onaanvaardbaar vinden, hebben wij ook de verzorging van deze paarden op ons genomen. Hierdoor verzorgen we op dit moment 18 paarden! Ze hebben allemaal zoveel meegemaakt. Ik wil dat ze het goed hebben. Dieren zijn geen wegwerpproducten.”


BIMD is een lovend initiatief en wil het beste voor mens en dier. Toch gaat het op dit moment bergaf met de vzw. “We verkeren zelf in financiële moeilijkheden en zoeken steun op allerlei mogelijke manieren. Zowel praktische hulp bij de verzorging van de dieren, als financiële bijdrages, als donaties van oude spullen zijn meer dan welkom. We zoeken investeerders, handige Harry’s, mensen die orde op zaken willen stellen, nieuwe leden die jaarlijks €30 willen bijdragen, meters en peters voor de dieren, vrijwilligers die fondsen willen werven en personen die onze website en Facebookpagina up-to-date willen houden, …”


De bedoeling is dat BIMD met de hulp van meerdere sponsors opnieuw een pand kan vinden met voldoende grond om al hun dieren te huisvesten. Oorspronkelijk kregen ze een pand ter beschikking in Malle, maar daar moesten ze weg, waardoor ze nu op straat staan. “We hebben voor alle dieren een tijdelijk onderkomen kunnen vinden. Ondertussen verblijven de paarden al een halfjaar bij Sonja Tilleman op manege Beggard. De pensionklanten doen alles om ons te helpen, maar het is voor onze vereniging financieel niet haalbaar en voor de paarden ook niet eerlijk om hen enkel op stal te houden. Immofluisteraar bracht ons een pand onder de aandacht, waarbij de vergunningen volledig in orde zijn. Het zou heel mooi zijn als we sponsors zouden vinden die ons daarin tegemoet willen komen.”

BIMD heeft dringend steun nodig. Geïnteresseerd? Neem contact op met Tinne Joosten: 0492 605 186.
Iedereen kan bijdragen via:
Jaarlijks lidmaatschap €30/jaar
Peter/meterschap op aanvraag
Voor elke gift groot of klein zullen onze beestjes u heel dankbaar zijn
Argenta: BE65 9731 1364 1796

In beeld

Komende evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap