Stephex Horse Trucks

Een antwoord op uw juridische vragen..
Nathalie De Martin
01/02/2018 10:10
19/03/2023 22:06
4 min
paardenfotograaf.be

Een antwoord op uw juridische vragen..

Vanaf volgende week start de Haverklap met een juridische rubriek en daarvoor doen we beroep op het gespecialiseerde kantoor Beelen Advocaten uit Leuven. Enerzijds kunnen lezers van Haverklap juridische vragen voorleggen met betrekking tot paarden. Anderzijds zal Beelen Advocaten zelf bijdragen leveren aan de hand van relevante rechtspraak en toelichting geven bij nieuwe wetgeving met betrekking tot onder andere stedenbouwkundige materies en hippisch recht.

Volgend jaar bestaat Beelen Advocaten 40 jaar. Stichter Bert Beelen begon zijn loopbaan in 1978, vandaag telt zijn kantoor 18 advocaten. Paardenliefhebbers kennen Bert Beelen ongetwijfeld nog als organisator van Jumping Hageland. De liefde en passie voor de paarden is altijd aanwezig geweest bij Bert Beelen en die microbe heeft hij ook aan zijn dochter Katrien en zoon Thomas meegegeven. Katrien en Thomas Beelen zijn hun vader ook in zijn andere passie gevolgd; ze zijn advocaat en specialiseerden zich onder meer in hippisch recht en stedenbouw. Katrien Beelen is tevens de Belgische vertegenwoordiger voor European US Asian Equine Lawyers (EUAEL), een samenwerking van advocaten in Europa, Amerika en Azië die zich gespecialiseerd hebben in rechtszaken waarbij paarden betrokken partij zijn. Beelen Advocaten is de exclusieve Belgische afvaardiging van EUAEL.

Katrien Beelen was zelf actief als jumping amazone bij de junioren, tot een val van haar paard, een lange revalidatieperiode en studies in het buitenland een kruis maakten over haar sportieve loopbaan. “Ik denk dat ik meer carrière kon maken als advocaat dan als ruiter”, lacht Katrien: “al zijn paarden altijd in mijn leven geweest en gebleven, beroepshalve als advocaat, en in mijn vrije tijd zie je me vaak op een paard. Al is dat vandaag louter recreatief. Kennis van paarden en de paardenwereld biedt een significant voordeel in het hippisch recht. Mijn loopbaan als advocaat dateert van 2001 en tijdens mijn stage kwam ik al in aanmerking met een paardenzaak. Een case die ik overigens gewonnen heb. Vijf jaar later leerde ik Luc Schelstraete kennen in een procedure waar hij de tegenpartij bijstond. Blijkbaar apprecieerde hij mijn aanpak en zo is onze samenwerking ontstaan. Enkele jaren geleden hebben ze me gecontacteerd om aan te sluiten bij EUAEL. Luc Schelstraete is de initiatiefnemer van EUAEL. Als ze een dossier hebben in België, spreken ze me daar voor aan. EUAEL is een alliantie van advocatenkantoren die zich gespecialiseerd hebben in hippisch recht, of de juridische aspecten van de paardenhouderij.”

Het grootste aandeel in juridische geschillen betreft zaken die aanhangig gemaakt worden over aan- en verkoop, waarbij gebreken centraal staan. “Die zaken komen wekelijks aan bod”, vertelt Katrien Beelen: “en er zijn evenveel betwistingen tussen professionelen als tussen particulieren. Aansprakelijkheid van dierenartsen staat op nummer twee in de meest voorkomende geschillen. Eveneens veel voorkomend zijn conflicten tussen manegehouders en eigenaars, eigenaars en ruiters, mede-eigenaars en doping.” Thomas Beelen heeft zich gespecialiseerd in juridische vraagstukken omtrent stedenbouw. Meester Beelen wordt wekelijks geconfronteerd met juridische vraagstukken en betwistingen waarbij paarden centraal staan. Ze stelt vast dat in de paardenwereld nog te weinig geschreven overeenkomsten zijn. “In de paardenwereld staat iets op papier zetten gelijk aan een gebrek aan vertrouwen”, weet Katrien Beelen: “het bespaart iedereen veel problemen en miserie als er vooraf een geschreven overeenkomst is. En dat zeg ik in het belang van iedereen. En voor een goed begrip, een advocaat verdient meer aan een geschil dan aan advies of het opmaken van een overeenkomst. Een overeenkomst op papier of het zich op voorhand juridisch laten adviseren kan niet altijd maar toch vaak procedures voorkomen. Daarom ook is deze samenwerking tot stand gekomen, om paardenmensen preventief te informeren en gefundeerd advies te geven.

De eerstvolgende vragen die aan bod zullen komen zijn:

  • Ik heb op wedstrijd een rood strikje in, omdat mijn paard stampt naar andere paarden. Iemand rijdt tegen mij op en breekt iets. Ben ik in fout/aansprakelijk?
  • Mijn merries staan met hun veulens in een omheinde wei. Kinderen uit de buurt gaan ze voederen en lopen de wei in. Mijn paard valt een van de kinderen aan. Het kind wordt vervolgens in het ziekenhuis opgenomen. Ben ik in fout/aansprakelijk?
  • Ik heb mijn arm gebroken tijdens een testrit. Wie is aansprakelijk?
  • Mijn paard heeft op wedstrijd een peesblessure opgelopen, omdat de bodem in slechte staat is. Kan ik de organisatie aansprakelijk stellen?
  • Ik geef regelmatig dressuurlessen, maar ben hier niet voor gediplomeerd. Ben ik aansprakelijk als er iemand in mijn les van het paard valt?

In beeld

Komende evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap