JM: Leonie Peeters droomt van het kroontje
Bjorn Van Bunder
23/12/2016 10:32
4 min
paardenfotograaf.be

JM: Leonie Peeters droomt van het kroontje

Amazone Leonie Peeters uit Bouwel gaat voor de derde keer deelnemen aan de Queen’s Cup in Mechelen. Bij haar eerste deelname stond ze meteen in de prijzen. Vorig jaar viel er een balk. Dit jaar wil ze alles overtreffen. In Knokke lukte het al in de Ladies Cup, een vergelijkbare proef. Het maakt van haar één van de topfavorieten voor de Queen’s Cup in Mechelen.

Voor gelijk welke amazone is de Queen’s Cup een niet te missen nummer. Zelfs de beste buitenlandse amazones zoals Edwina Tops-Alexander en Penelope Leprevost komen bijna ieder jaar af op deze internationale springproef uitsluitend voor vrouwen. Om het fel begeerde kroontje te veroveren, stellen de vrouwen werkelijk alles in het werk. Net daarom wordt dit nummer ook door het Mechels publiek zo gesmaakt. Leonie Peeters: ‘In de Queen’s Cup steekt iedereen precies altijd nog een tandje bij. Iedereen wil zich hierin bewijzen. Ik ook, al ben ik met een mooie klassering natuurlijk ook altijd tevreden.’ Een goed resultaat in de Queen’s Cup staat natuurlijk mooi op je palmares als vrouw. Net daarom gaat het er soms zo fel aan toe. Leonie Peeters komt al van jongs af aan naar deze proef kijken, maar de barrage waarin Anne-Liza Makkinga uiteindelijk won, is haar tot nog toe meest bijgebleven. De chrono werd keer op keer scherper gesteld. Spanning alom. Dat is de Queen’s Cup, dat is Jumping Mechelen.

De plannen…

Leonie had aanvankelijk gepland om dit jaar met haar routinier Sunny Girl te rijden, maar die raakte in Lichtenvoorde verleden maand geblesseerd. ‘Het komt allemaal weer goed met haar, maar Mechelen moet ze laten passeren. Sunny Girl wordt achttien en ik hoop toch nog een jaartje op haar te kunnen rekenen. Ik rijd Catho in de grote proeven. Naast de Queen’s Cup is dat de CSIU25 Grote Prijs. Met een nieuw zevenjarig paard uit Italië neem ik deel aan de Kleine Tour. Die heb ik nog maar een maand op stal. Dat paard kan hopelijk de fakkel overnemen als de oudjes ooit met pensioen zijn.’

Eerst nog even de studies afwerken, maar intussen maakt Leonie al volop plannen voor de toekomst. ‘Na dit nog één jaar studeren en dan ben ik normaal gezien afgestudeerd. Dan wil ik me graag één of twee jaar uitsluitend focussen op de sport en zien hoe dat uitpakt. Mijn jonge paarden zijn dan op leeftijd om door te breken. Hopelijk lukt dat, al hou ik ook de mogelijkheid open om in de zaak van mijn vader te stappen.’

Peeters schuift favorietenrol door naar vriendin Zoë Conter

Intussen is het schipperen tussen de studies en de paarden. Zeker in deze periode van het jaar. ‘Na Mechelen kan ik een maand niet rijden om me volop op mijn examens te richten. Zo doe ik het nu al drie jaar en voorlopig lukt het op die manier best.’ Leonie Peeters is gemotiveerd om haar diploma te halen, maar is ook steeds ambitieus in de piste. 2016 Was een jaar om nooit te vergeten. ‘Ik reed drie Grote Prijzen in de U25-categorie en won ze alledrie, twee maal in Lanaken en onlangs indoor in Opglabbeek. In Antwerpen werden we tweede in een Rankingproef en zevende in de CSI2* Grand Prix. We wonnen de Ladies Cup in Knokke en de landenprijs in Opglabbeek. De titel op het Belgisch Kampioenschap was natuurlijk het hoogtepunt. Daar denk ik nog vaak aan terug.’ De verwachtingen voor het Europees Kampioenschap waren dan ook hoog gespannen, maar daar werd een bekende uitspraak nog maar eens bewezen: de grootste kampioenen vallen wel een keer van hun paard. Leonie Peeters kreeg een grote afstand op de muur na de sloot en Catho weigerde, wat ze normaal nooit doet, aldus Leonie. ‘Ik ben gevallen en die valpartij overschaduwde het hele EK.’ Jammer, maar dat is sport: winnen en verliezen. In Mechelen hoopt ze terug aan de winnende hand te zijn, als haar beste vriendin Zoë Conter haar natuurlijk niet de loef afsteekt. Volgens Leonie Peeters is Zoë Conter één van de grote favorieten voor de Queen’s Cup. Ook zij verkeert namelijk in topvorm.

In beeld

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI2* Gorla Minore 26/03 - 31/03

CSI5*/CSI2* Wellington 26/03 - 31/03

CSI3* Arezzo 26/03 - 31/03

CSI2* Azelhof 27/03 - 31/03

CSI2* Le Mans 28/03 - 31/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 28/03 - 31/03

Voorbije evenementen

CSI4* Vejer de la Frontera 19/03 - 24/03

CSI4*/CSI2* Wellington 19/03 - 24/03

CSI3* Oliva 19/03 - 24/03

CSI2* Samorin 20/03 - 24/03

CSI2* Azelhof 20/03 - 24/03

CSI2* Myakka City 20/03 - 24/03

CSI2* Riesenbeck 20/03 - 24/03

CSIO5* LLN Ocala 21/03 - 24/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 21/03 - 24/03

CSI3* Busto Arsizio 21/03 - 24/03

Laatste Haverklap