Rio: Wathelet & Guery niet automatisch erbij
Bjorn Van Bunder
27/04/2016 07:56
3 min
paardenfotograaf.be

Rio: Wathelet & Guery niet automatisch erbij

Springruiter Gregory Wathelet is Europees vicekampioen en nummer zeven van de wereld. Desondanks is het voor de 35-jarige Luikenaar nog afwachten of hij voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro geselecteerd zal worden. In De Standaard verscheen dit artikel over het feit dat Gregory Wathelet en Jerome Guery wel een ticket voor Rio verzilverden, maar dat zij niet automatisch zijn geplaatst voor de Olympische Spelen.

Wathelet zag zijn toppaard Conrad de Hus, waarmee hij het Europees zilver veroverde, immers verkocht worden. Hetzelfde overkwam Wathelet ook al in 2012, toen Copin een half jaar voor de Spelen in Londen verkocht werd. Uiteindelijk zou Wathelet in Londen toch aantreden, met Cadjanine. Meer als een 29e plaats leverde hem dat niet op. In Rio zou Wathelet met Conrad reële medaillekansen gehad hebben. “We hadden hoge verwachtingen van de combinatie”, geeft de olympische delegatieleider Eddy De Smedt toe. Dat Conrad door zijn Franse eigenaar Xavier Marie aan de Amerikaan Quentin Judge verkocht werd, besliste er anders over.

Het BOIC wil alles doen om potentiële kandidaten op een plaats in de top acht te helpen, maar er zijn natuurlijk budgettaire beperkingen. “Het was heel moeilijk om dit te vermijden”, weet De Smedt. “We hebben het hier over heel veel geld. In het verleden konden we nog wel eens met Belgische eigenaars onderhandelen. Dit is heel jammer, maar het is de harde realiteit. We waren bang dat de verkoop in 2015 zou doorgaan. Toen dat niet gebeurde, hadden we er goede hoop op dat Wathelet met Conrad naar de Spelen zou kunnen gaan, maar het is niet anders. De eigenaar heeft zijn redenen. We kunnen daar niets aan veranderen.”

“Het financiële en sportieve aspect buiten beschouwing gelaten, valt het zwaar om te scheiden van een paard als Conrad, waarmee ik drie of vier mooie jaren beleefd heb”, zegt Wathelet, die de eigenaar wel begrijpt. “In dit milieu moet je soms je kans grijpen en de best mogelijke deal sluiten. Doe je het niet en het paard blesseert zich, verlies je plots miljoenen.”

België kon zich niet voor de landenprijs plaatsen. Dankzij de prestaties van Grégory Wathelet (met Conrad) en Jérôme Guéry (met Papillon) mag ons land individueel toch twee ruiters afvaardigen. Wathelet en Guéry zorgden voor de kwalificaties voor België, niet voor zichzelf. Het is bondscoach Dirk Demeersman die beslist wie er effectief zal gaan. Op 11 juli maakt hij zijn selectie bekend en dat op basis van de prestaties tussen 28 april en 10 juli. Niet minder dan negentien ruiters komen in aanmerking. Demeersman zal zijn selectie dus niet maken op basis van de olympische ranking, noch op basis van de wereldranking. “Het komt erop aan dat ruiter en paard nu in vorm zijn. Resultaten van 2015 betekenen in dat opzicht niets”, verklaart Wendy Laremans, directrice van de Belgische ruitersportfederatie. “We moeten ons er er natuurlijk ook voor hoeden dat de ruiters hun paarden niet gaan overbelasten om toch maar die selectie te halen. Het heeft geen zin om elke week te gaan springen. De coach zal daar nauwlettend op moeten toezien. Als verschillende ruiters aan de criteria voldoen, zal hij de knoop moeten doorhakken.”

“Het is een beetje jammer dat zij die de plaatsen afdwongen, niet automatisch geselecteerd zijn”, betreurt Wathelet. “Zo is nu eenmaal het reglement en dat moeten we aanvaarden. Ik begrijp het standpunt van de federatie ook wel. Ze moeten de combinaties sturen die de beste kansen hebben. Ik denk wel dat ik met Conrad een kans op een medaille gehad zou hebben. Met Taalex of Algorythem is die er minder. Als ik merk dat geen van hen klaar is voor Rio, is het ook niet de moeite om te gaan. Ik zal dan de eerste zijn om te supporteren voor zij die wel in Rio zijn. Tot 10 juli zal ik er echter alles aan doen om er zelf bij te kunnen zijn.” . (Bron: De Standaard)

In beeld

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI2* Gorla Minore 26/03 - 31/03

CSI5*/CSI2* Wellington 26/03 - 31/03

CSI3* Arezzo 26/03 - 31/03

CSI2* Azelhof 27/03 - 31/03

CSI2* Le Mans 28/03 - 31/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 28/03 - 31/03

Voorbije evenementen

CSI4* Vejer de la Frontera 19/03 - 24/03

CSI4*/CSI2* Wellington 19/03 - 24/03

CSI3* Oliva 19/03 - 24/03

CSI2* Samorin 20/03 - 24/03

CSI2* Azelhof 20/03 - 24/03

CSI2* Myakka City 20/03 - 24/03

CSI2* Riesenbeck 20/03 - 24/03

CSIO5* LLN Ocala 21/03 - 24/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 21/03 - 24/03

CSI3* Busto Arsizio 21/03 - 24/03

Laatste Haverklap