Groei en tegenstand voor GCL na FEI-akkoord
Bjorn Van Bunder
15/03/2017 06:49
19/03/2023 20:41
6 min
paardenfotograaf.be

Groei en tegenstand voor GCL na FEI-akkoord

Nu Global Champions League en FEI een "Memorandum of Understanding" hebben bereikt, is het aantal deelnemende team serieus gestegen. Van twaalf in het eerste seizoen gaat het naar achttien in dit tweede jaar, het eerste jaar waarin de Global Champions League ook een officieel FEI-erkende wedstrijdserie is. Gisteren op een officiële persmeeting in Valkenswaard werd het nieuw seizoen voorgesteld en verdedigden Jan Tops en Ingmar De Vos enkele fel bestreden passages uit hun akkoord.

'De sport groeit en daar moeten wij op inspelen', aldus alle partijen hier aanwezig. Het heikel punt in de nieuwe selectieprocedure is natuurlijk dat het aantal op basis van prestaties geselecteerde ruiters wordt gehalveerd. De vrees is dat meer en meer rijke amateurs onze sport zullen gaan bepalen. Jan Tops reageert met de mededeling dat de Global Champions League dit jaar wordt verreden met zo'n dertig procent U25-ruiters.'

Nieuw in de GCT-GCL dit jaar is dat de Grote Prijs nog maar over één manche wordt verreden. Onmiddellijk nadien volgt de barrage. De Global Champions League wordt gesplitst over twee manches en wordt betwist tijdens de kwalificatieproeven op de twee dagen voorafgaand aan de Grote Prijs. Teams mogen over de verschillende dagen verschillende ruiters en paarden inzetten.

Persbericht GCL:

In het Global Champions League seizoen van 2017 zullen 18 teams hun opwachting maken tijdens de vijftien komende edities van topsport-evenementen met de beste ruiters van de wereld. In de VIP lounge van de Tops International Arena in Valkenswaard verwelkomden Jan Tops (voorzitter en mede-eigenaar van de Longines Global Champions Tour en mede-oprichter van de Global Champons League) en Frank McCourt (mede-eigenaar van de Longines Global Champions tour en mede-oprichter van de Global Champions League) de media voor een ronde tafelgesprek over de onlangs door de FEI gegeven goedkeuring voor de GCL-wedstrijden, over de groei van de springsport en de mogelijkheden voor de ruiters. Zij werden vergezeld door de voorzitter van de FEI, Ingmar De Vos, die aanwezig was om vragen van de media te beantwoorden vanuit het perspectief van de FEI.

Jan Tops opende het forum door te zeggen; “Afgelopen jaar gingen we van start met twaalf teams in de GCL. We willen innovatief zijn, ook voor de ruiters. We brengen verschillende landen samen, creëren een groter wereldwijd platform, niet alleen op nationaal niveau. Wij willen de sport bij meer fans en bij een groter publiek onder de aandacht brengen. Dat is onze drive. Dat de interesse van team-eigenaren groeit en dat we nu van twaalf naar achttien teams zijn gegaan is fantastisch. Het geeft veel ruiters de kans om deel te nemen aan deze competitie.

”Pratend over het nieuwe GCL format, dat goedgekeurd is door de FEI, zegt Jan: “Iedere editie zal als een kampioenschap zijn. We hebben de beste ruiters en slechts twee ruiters van ieder team hoeven aan de League deel te nemen. Dat maakt dat er minder druk ligt op de paarden en de ruiters. De paarden zullen niet worden overvraagd. We hebben hiermee een goed werkend format gevonden voor de paarden. Op ieder evenement zijn drie ruiters en er hoeven er maar twee te worden ingezet. Maar het is mogelijk om van paard te wisselen na de eerste dag. Het is ook mogelijk om een ruiter te wisselen. Het is spannender, vergelijk het met een voetbalteam.”

Jan sprak over het belang van het door ontwikkelen van de springsport in de moderne wereld. “Topruiters hebben de mogelijkheid om in GCL teams deel te nemen, punten te verdienen en een aanzienlijk prijzengeld zoals ook in andere sporten het geval is. De ontwikkeling van jonge ruiters is ook iets waar de GCL haar focus op heeft. In de GCL is 30% van de deelnemers jonger dan 25 jaar en dat is een hele goede zaak. Daar hebben we heel goed over nagedacht.”

FEI-voorzitter Ingmar De Vos sprak over een verdergaande groei van de sport wereldwijd, met inmiddels rond de 1500 evenementen op de kalender. “Ik heb er vertrouwen in dat als we allemaal samenwerken, de Nationale Federaties, de organisaties, de atleten en de eigenaren, we de sport nog sterker kunnen maken dan die nu al is.”Jan Tops stemde daarmee in: “We doen wat het beste is voor de sport en ik weet zeker dat er een mooie toekomst in het verschiet ligt. Ik ben er heel blij mee dat de FEI ingestemd heeft met onze visie en 99% van de ruiters die ik spreek is hier heel gelukkig mee.”


De GCL competitie biedt kansen aan de komende generatie van talenten en bijna 50% van de honderd beste ruiters van de wereld zullen komend seizoen deelnemen aan de competitie. Jan benadrukt dat ruiters altijd de vrijheid hebben om deel te nemen aan evenementen van hun keuze, ook als er een botsing is met het schema van de Nations Cups. “Dat is waarom we de regel hebben gemaakt dat op ieder moment de chef d’equipe de ruiters kan halen. Ik zie geen problemen.”

Ingmar de Vos sprak over de inzet van de FEI om de sport te laten groeien en dat voor meer succes samenwerking met organisaties gewenst is. “Er is een mededingingswetgeving en die moeten we respecteren.” Over de overeenkomst tussen GCL en de FEI, volledig doorspekt met FEI-regels en afspraken zei hij: “We zijn een bestuursorgaan en we moeten open staan voor en luisteren naar de vragen van onze aandeelhouders.”

De Amerikaanse ondernemer Frank McCourt, GCL mede-oprichter, benadrukte het belang van de springsport om te blijven moderniseren. Over de overeenkomst tussen de FEI en de GCL zei hij: “Gelukkig zijn we tot een overeenkomst gekomen. We willen zeker weten dat de veranderingen die we doorvoeren positief en constructief zijn zodat de sport vooruit kan. Ik heb nog nooit een grote verandering gezien waarbij iedereen meteen happy is. Het vraagt wat aanpassingstijd.”

McCourt sprak verder over de technische ontwikkelingen en de digitale media die steeds belangrijker worden in de communicatie met het publiek en over de plannen die er zijn om die ontwikkelingen te gebruiken om het publiek te laten groeien. “En met de groei van de sport komen er meer kansen voor iedereen met nieuwe investeerders, meer prijzengeld, een grotere opbrengst van de investeringen van alle aandeelhouders. Verder gaf Ingmar de Vos aan dat gesponsorde teams helemaal niets nieuws zijn en al jaren bestaan.”

De Nederlandse ruiter Maikel van der Vleuten, die in 2016 deelnam in het GCL-team Monaco Aces was het daarmee eens: “Ik heb in het afgelopen jaar in de hele serie meegedaan en had echt het gevoel dat de ruiters plezier hebben in dit nieuwe format. Ik ben er trots op dat ik in het komende seizoen weer in een team zit. Mijn prioriteit ligt nu bij het deelnemen aan de GCT en de GCL en bij deelname in de Nations Cup. We zijn vrij om daarin onze eigen keuzes te maken.”

Met vijftien evenementen in aantocht op unieke bestemmingen in de wereld waaronder Miami Beach, Londen, Berlijn, Rome, Shanghai, Parijs en Doha ligt er een boeiend seizoen in het verschiet.

Meer informatie over de GCL deelnemers volgt binnenkort.

In beeld

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI2* Gorla Minore 26/03 - 31/03

CSI5*/CSI2* Wellington 26/03 - 31/03

CSI3* Arezzo 26/03 - 31/03

CSI2* Azelhof 27/03 - 31/03

CSI2* Le Mans 28/03 - 31/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 28/03 - 31/03

Voorbije evenementen

CSI4* Vejer de la Frontera 19/03 - 24/03

CSI4*/CSI2* Wellington 19/03 - 24/03

CSI3* Oliva 19/03 - 24/03

CSI2* Samorin 20/03 - 24/03

CSI2* Azelhof 20/03 - 24/03

CSI2* Myakka City 20/03 - 24/03

CSI2* Riesenbeck 20/03 - 24/03

CSIO5* LLN Ocala 21/03 - 24/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 21/03 - 24/03

CSI3* Busto Arsizio 21/03 - 24/03

Laatste Haverklap