Klaar voor Haverklap? Klaar voor Mechelen?
Bjorn Van Bunder
21/12/2016 22:07
6 min
paardenfotograaf.be

Klaar voor Haverklap? Klaar voor Mechelen?

Komende dagen valt de laatste Haverklap van het jaar in de bus en zoals steeds is die gewijd aan Jumping Mechelen. Kansen in de wereldbeker, overzichten van het afgelopen jaar, overwinningen in recente grote prijzen. Stof genoeg. Hier al een voorsmaakje... Koen Vereecke hoopt zijn titel in de 2* te kunnen verdedigen. Christophe Vanderhasselt hoopt als eerste reserve alsnog op een startplaats in de CSI5* en Koen Verdegem kijkt als winnaar van de Cavalor Gold League vooral uit naar het eerste Indoor BK.


Koen Vereecke verdedigt titel in CSI2*
Vorig jaar won hij nagenoeg alles in de CSI2*-competitie, waaronder de GP. Ook in 2016 bleven de resultaten niet weg, maar van een favorietenrol wil de drievoudig Vlaams Kampioen niet horen. ‘Horst van de Mispelaere (Wandor vd Mispelaere) is verkocht en Fetard de la Pomme, waarmee ik vorig jaar won en waarschijnlijk ook nu de twee sterren spring, is niet de makkelijkste. Dan is het moeilijk om voorspellingen te doen. In vorm zijn de paarden wel, maar het moet nog allemaal gaan gebeuren.’ Waarom Vereecke zich als winnaar van de CSI2* van vorig jaar niet aanmeldde voor de CSI5* dit jaar? ‘Je moet rijden waar je paarden best passen. De paarden die ik nu heb, zijn niet klaar of horen niet thuis in de CSI5*. Deelnemen om deel te nemen, dat is niets voor mij.’ Naast Fetard rijdt Koen in Mechelen ook met de hengst Imagine (Darco), die wellicht ook de Zangersheide Hengstenproef springt. Bij de jonge hengsten heeft hij nog Jaro van de Donkhoeve (Doree vd Moskifarm) in de running en die won in Sentower Park deze maand al een Youngster Tour. Zoals ieder jaar wordt het dus ook nu rekening houden met Koen Vereecke in Mechelen, ook al springt hij niet mee in de hoogste proeven.

Patrik Spits: ‘Vooral uitkijken naar de prestaties van mijn kinderen’
Niet alleen Patrik Spits, ook zijn kinderen rijden straks in de Nekkerhal en eerlijkheidshalve geeft de schoonzoon van Jos Ceulemans toe dat hij vooral daarnaar uitkijkt. ‘Ik hoop alleen dat Thibeau nog binnen geraakt in de CSIU25-competitie. Daarin werd hij vorig jaar als jongste ruiter meteen derde. Ik hoop dat ze hem op basis daarvan alsnog op de lijst plaatsen. Met zijn pony Cleostrade rijdt Thibeau wel al zeker de wereldbekerproef voor pony’s. Aangezien ik zelf geen wereldbeker spring, wordt dat voor ons het hoogtepunt van de week. Ook Lauranne en Catherine doen al goed mee. Ze beginnen goed te rijden en zullen dat proberen te bewijzen in het stijlrijden en in de Jumping Mechelen Indoor Masters.’ Zelf is Patrik ook nog druk bezet, ondanks zijn afwezigheid in de vijf sterrenserie. ‘Mechelen is een thuismatch, dus we proberen alles te rijden wat we kunnen. Naast de CSI2* zal je me aan het werk zien met de jonge hengsten, in het Vlaams Kampioenschap en in de Fancy Dress natuurlijk!’

Christophe Vanderhasselt: ‘Hopelijk de vijf sterren’
Springt Christophe Vanderhasselt straks zijn eerste Wereldbeker in Mechelen? Nooit was de kans zo groot. Hij staat op de lijst als eerste reserve van alle deelnemers. ‘Normaal valt er de laatste dagen altijd wel iemand weg. Ik kan alleen maar hopen dat het nu ook zo is en anders wordt het alsnog de twee sterren.’ Bij wijze van generale repetitie ging Christophe naar Poznan, waar hij negende werd in de wereldbeker. Het niveau in Mechelen ligt natuurlijk een pak hoger, maar Christophe presteert tegenwoordig op alle niveaus. Rouen, Luik, Saint-Lô,… in zijn laatste Rankingproeven stond hij bijna altijd in de prijzen. In Rouen won hij een Puissance na een sprong over een muur van 2.23m en ook in de speednummers is hij vooraan niet weg te denken. ‘Ik heb mijn kandidatuur voor de Wereldbeker gesteld, omdat ik vind dat ik er klaar voor ben met mijn verschillende paarden. Gino van de Vrunte (Jokinal de Bornival) is dit jaar uitgegroeid tot mijn eerste paard. De achtjarige Identity Vitseroel (Air Jordan Z) is perfect ingestapt en mijn routinier Edel Vitseroel doet ook nog goed mee.’ Het typeert Vanderhasselt dat hij met verschillende paarden overweg kan. Steeds komt hij terug met andere viervoeters, zoals nu met Gino van de Vrunte: ‘Die vonden we bij Ludo Philippaerts. Hij was acht jaar en liep 1.35m. Mijn vader had tegen Ludo gezegd dat we op zoek zijn naar interessante jonge paarden. We hadden er al een paar geprobeerd, toen Ludo deze al achtjarige ruin voorstelde. Hij had hem nog niet lang op stal. Ik dacht dat het een goed 1.45m-paard zou worden. Daarvoor hebben we hem dus ook gekocht. Intussen heeft hij al 1.60m gesprongen. Het is een paard dat werkt op instelling. Zijn galop is misschien wat speciaal, maar hij wil erover en dat is wat telt.’ Of Gino straks zijn eerste Wereldbeker springt in Mechelen, valt nog even af te wachten, al is Christophe intussen wel al vol overtuiging aan zijn voorbereiding bezig.

Koen Verdegem: ‘Niet alleen met Gursa!’
Voor Koen Verdegem kan een zege op Jumping Mechelen de bekroning worden na een sterk seizoen, zijn beste seizoen ooit. Hij won de Cavalor Gold Cup, een regelmatigheidscriterium over de hoogste nationale grote prijzen in ons land. Geheel onvoorzien werd hij ook nog tweede in de Silver Cup. Hij stond acht keer in de toptien met Gursa van den Dael en drie keer met Harry van Egenhoven. ‘Schrijf dat maar op! Dat het niet met één paard is, dat ik meedraai. Ook mijn zelf gefokte ruin Harry doet het goed. Ook met hem heb ik me voor het Belgisch Kampioenschap in Lanaken kunnen kwalificeren.’ Op internationaal vlak waren er dit jaar vijf klassementen op zes GP’s. Onlangs nog was Verdegem in ’t Azelhof sneller dan Christian Ahlmann, maar maakte hij in die barrage één foutje. Hetzelfde weekend won hij een internationale rubriek.

In Mechelen springt de voormalige dressuurruiter de internationale CSI2* met allebei zijn paarden, maar de belangrijkste proef wordt ongetwijfeld het Belgisch Kampioenschap indoor. Vorig jaar, toen was dat nog gewoon het Vlaams Kampioenschap, haalde Koen daarin ook al de barrage. ‘Dit jaar wordt het volgens mij nog moeilijker. Het is nu een Belgisch Kampioenschap, met op de startlijst ook mannen als een Gregory Wathelet en Jerome Guery. Het niveau zal serieus de hoogte in gaan, denk ik.’ Lukt het niet op maandag in het indoor BK, dan misschien wel in de diverse CSI2*-rubrieken. ‘Ook niet evident, want we springen meestal op piste B en die is veel moeilijker, omdat het publiek er dichter bij de piste staat. Ik heb wel gehoord dat de opstelling van de B-piste veranderd is. De mensen zullen nu volledig rondom kunnen staan en de piste zou ook groter worden. Dat mocht wel, want voor een 1.40 of 1.45m-parcours was het toch krap genoeg.’

In beeld

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI2* Gorla Minore 26/03 - 31/03

CSI5*/CSI2* Wellington 26/03 - 31/03

CSI3* Arezzo 26/03 - 31/03

CSI2* Azelhof 27/03 - 31/03

CSI2* Le Mans 28/03 - 31/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 28/03 - 31/03

Voorbije evenementen

CSI4* Vejer de la Frontera 19/03 - 24/03

CSI4*/CSI2* Wellington 19/03 - 24/03

CSI3* Oliva 19/03 - 24/03

CSI2* Samorin 20/03 - 24/03

CSI2* Azelhof 20/03 - 24/03

CSI2* Myakka City 20/03 - 24/03

CSI2* Riesenbeck 20/03 - 24/03

CSIO5* LLN Ocala 21/03 - 24/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 21/03 - 24/03

CSI3* Busto Arsizio 21/03 - 24/03

Laatste Haverklap