Stephex Horse Trucks

Ideeën en planning Dirk Demeersman
Peter Van den Bulck / kbrsf
21/01/2015 15:51
3 min
paardenfotograaf.be

Ideeën en planning Dirk Demeersman

Gisteren dinsdagavond 20 januari nodigde Dirk Demeersman als bondscoach jumping de top 50 van de Belgische jumpingatleten van de Longines Ranking uit voor een eerste bijeenkomst. Het doel van deze vergadering was om zijn ideeën en planning voor 2015 uit de doeken te doen.

Hoofddoel in 2015 is de plaatsing voor de Olympische Spelen 2016 in het Braziliaanse Rio, wat wil zeggen dat het Belgische team goed zal moeten presteren op de Europese Kampioenschappen in Aken van 19 tot 23 Augustus. Heel concreet moet België daar eindigen in de top drie (een gezuiverde top 3 waarbij de reeds gekwalificeerde landen moeten geschrapt worden en dat zijn dan met name Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zweden). Langs deze weg tevens een oproep naar alle equifans om deze datum te noteren in de agenda ! In de aanloop naar dit Europees Kampioenschap zal tevens alles te volgen zijn via de site equifans.be en uiteraard via de facebookgroep equifans.

Maar voor Aken zal plaatsvinden, staan er nog enkele landenprijzen op het programma. In eerste instantie zullen de plaatsen in de teams opgevuld worden door atleten die je kan terugvinden in de nieuwe kaderindeling .

Voor de opmaak van de nieuwe kaders is Dirk een kijkje gaan nemen bij onze Noorderburen. De resultaten neergezet in Landenprijzen en Grote Prijzen van 3*, 4* en 5* wedstrijden komen hiervoor in aanmerking. Er wordt gewerkt met een A- en een B-Kader, deze worden opgemaakt op basis van de resultaten over een periode van 12 maanden en zullen maandelijks vernieuwd worden.

Heel concreet zijn de criteria om opgenomen te worden in de kaders de volgende :

  • A-kader
    • 10 beste resultaten in Landenprijzen of Grote Prijzen op 4* en/of 5* niveau
    • Minimum 4 keer foutloos en 6 keer maximaal 4 punten
    • Resultaten van de laatste 12 maanden
  • B-kader
    • 5 beste resultaten in Landenprijzen of Grote Prijzen op 3*, 4* en/of 5* niveau
    • Minimum 3 keer foutloos en 2 keer maximaal 4 punten
    • Resultaten van de laatste 12 maanden

De richtlijn voor de keuzes voor selecties zal bepaald worden door de volgorde van de kaders, met name eerst het A-kader en dan het B-kader. Het is vanzelfsprekend dat dit niet de enige criteria zullen zijn, de vorm van de combinatie, de verschillende wedstrijden op een weekend,… zullen ook een rol spelen.

Dit zijn alvast de eerste kaders van 2015:

A-kader

Bruynseels Niels

Pommeau du Heup

Devos Pieter

Dream Of India Greenfield

Philippaerts Olivier

Cabrio Van De Heffinck

Van Paesschen Constant

Citizenguard Toscan de Sainte Hermelle

Verlooy Jos

Domino

Wathelet Gregory

Conrad de Hus

B-kader

Daigneux - Lange Fabienne

Venue d'Fees des Hazalles

Devos Pieter

Dylano

Dunon Gilles

Wesselina

Guery Jérôme

Falco van het Roosakker

Lansink Jos

Electra Van't Roosakker

Patteet Gudrun

Sea Coast Ferly S

Philippaerts Nicola

Challenge Vd Begijnakker

Alfabetische volgorde

Periode 01/01/2014 – 31/12/2014

Belangrijk om weten is wel dat de bondscoach zich niet zal beperken tot het opvolgen van deze ruiters. Hij wil deze kaders uitbreiden. Atleten moeten kunnen doorgroeien van 2* naar 3* niveau en van 3* naar 4* en 5* niveau. Hij gaat samen met de ruiters op zoek naar de geschikte wedstrijden om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. In die optiek riep Dirk op naar een duidelijke communicatie, een open dialoog tussen ruiters, eigenaars en coach zodat er samen kan gewerkt worden naar het behalen van die gemeenschappelijke doelstelling, gecombineerd met de eventuele individuele doelstellingen.

Tijdens deze eerste bijeenkomst werd ook nog gepraat over de “Clean Sport” Rules van de FEI en werd ondermeer de antidoping regelgeving besproken alsook de dierenarts bijstand voorzien door KBRSF. Tevens werden de individuele topsportdosssiers van VLP en LEWB toegelicht aan de aanwezige ruiters.

Van de top 50 wisten 41 ruiters zich vrij te maken voor deze bijeenkomst en de resterende worden uiteraard eerstdaags ook op de hoogte gebracht van de inhoud van de avond.

Het is duidelijk, de nieuwe topsportstructuur van KBRSF (samen met VLP en LEWB) heeft een mooie start genomen. De nieuwe bondscoach Dirk Demeersman heeft daarbovenop een duidelijk doel voor ogen en heeft een transparante methodiek hiervoor opgesteld. De krijtlijnen voor 2015 zijn uitgetekend, we kijken nu hoopvol uit naar de resultaten die deze acties zullen opleveren.

In beeld

Recent nieuws van deze redactie

Komende evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap